Category Archives: Overzicht

Autoverzekering opzeggen bij verkoop van auto

Op het moment dat u ervoor kiest om uw auto te verkopen, dan veranderen er ook een aantal dingen in uw maandelijkse lasten. De maandelijkse kosten voor een auto bestaan doorgaans uit het onderhoud, de premie van de autoverzekering en de te betalen wegenbelasting. Na verkoop van een auto, zonder aanschaf van een nieuwe auto, vallen deze maandelijkse kosten weg. Uw autoverzekering stopt niet automatisch, u moet dus zelf contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij om de verzekering van uw auto stop te zetten. Mocht u vergeten de verzekering stop te zetten, dan zal er gewoon weer voor een nieuwe maand worden afgeschreven. Zorg er daarom altijd voor dat op de dag van verkoop ook de autoverzekering direct wordt gestopt.

Verkoop van een auto en de motorrijtuigenbelasting

Op het moment dat uw auto officieel op naam van iemand ander is overgeschreven, stopt voor u de verplichting om motorrijtuigenbelasting te betalen voor het voertuig. In tegenstelling tot bij een autoverzekering stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch na verkoop van de auto. Nadat het voertuig op naam van iemand anders is gezet, ontvangt de Belastingdienst hiervan automatisch bericht. U hoeft vanaf dat moment dan ook niet langer motorrijtuigenbelasting te betalen. Op het moment dat u de motorrijtuigenbelasting vooruit hebt betaald, dan krijgt u het te veel betaalde bedrag uiteraard teruggestort op uw rekening.
Waar moet ik op letten bij de verkoop van mijn auto?

Bij de verkoop van uw auto is het van belang om voldoende aandacht te besteden aan het overschrijven van het voertuig. Laat de koper daarom nooit uw auto meenemen op het moment dat deze nog niet is overgeschreven. Zolang het voertuig op uw naam staat, bent u namelijk verantwoordelijk voor alles wat er met het voertuig gebeurd. Eventuele snelheidsboetes zullen in dat geval dan ook voor uw rekening zijn. Het overschrijven van uw voertuig kan eenvoudig en snel bij een PostNL postkantoor. Let er wel op dat het overschrijven van een voertuig kosten met zich meebrengt, deze kosten worden doorgaans door de koper voldaan.

Autoverzekering voor jongeren: wat zijn de beste opties?

Na het behalen van het rijbewijs is het natuurlijk enorm leuk om te gaan kijken naar uw eerste auto. Als beginnend bestuurder zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Een van die dingen is de hoogste van de maandelijks te betalen premie voor de autoverzekering. Beginnende bestuurders vallen bij de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen onder de risicogroep. Dat betekent dat zij doorgaans voor meer schade en, als gevolg daarvan, voor meer kosten zorgen voor de verzekeringsmaatschappijen. Daarom betaalt u maandelijks een hogere premie als u in de risicogroep valt. Deze premie daalt naarmate u ‘bewijst’ aan de verzekeringsmaatschappij dat u voor weinig schade zorgt. Dit kunt u aantonen door middel van schadevrije jaren.

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

Het opbouwen van schadevrije jaren begint direct nadat u voor de eerste keer een autoverzekering hebt afgesloten. Een schadevrij jaar is één jaar waarin u wel een autoverzekering had gesloten, maar geen schade hebt gemeld bij de verzekeringsmaatschappij. Drie schadevrije jaren staat dus gelijk aan drie jaren waarin u een autoverzekering hebt gehad, maar geen schade hebt gemeld. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting is die u krijgt op de maandelijkse premie.

Zijn er goedkopere opties voor een autoverzekering voor jongeren?

Vanaf de leeftijd van 24 jaar valt u bij de meeste verzekeringsmaatschappijen buiten de risicogroep. U zult dan merken dat de maandelijks te betalen premie een stuk lager zal uitvallen dan wanneer u bijvoorbeeld 20 bent. Veel jongeren kiezen ervoor om de aanschaf van een auto uit te stellen totdat zij de leeftijd van 24 jaar hebben bereikt, anderen kiezen ervoor om toch op eerdere leeftijd een auto aan te schaffen en alvast schadevrije jaren op te bouwen. Een eventuele andere optie is om tot de leeftijd van 24 gebruik te maken van een auto op naam van ouders.

Benieuwd hoeveel premie er betaald moet worden? Vul uw gegevens in en zie direct wat voor u de goedkoopste autoverzekering is.

Wat zijn schadevrije jaren bij autoverzekeringen?

Op het moment dat je de verschillende aanbieders van autoverzekeringen met elkaar gaat vergelijken, zal er regelmatig worden gevraagd om jouw schadevrije jaren in te vullen. Verzekeringsmaatschappijen hechten bij het bepalen van de hoogte van de maandelijkse premie voor de autoverzekering veel waarde aan de hoogte van het aantal schadevrije jaren; hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe lager de maandelijks te betalen premie. Veel mensen die verzekeringen vergelijken weten niet precies wat schadevrije jaren nou precies inhoudt.

Hoe hoog zijn mijn schadevrije jaren?

Als je op dit moment als een autoverzekering hebt lopen, kun je bij jouw autoverzekeraar altijd het aantal schadevrije jaren opvragen. Een schadevrij jaar is een jaar waarin je een autoverzekering hebt afgesloten, maar geen schadeclaims hebt ingediend. Als je 10 jaar zonder schade zou rijden en constant een autoverzekering had afgesloten, dan heb je op dit moment 10 schadevrije jaren.

Schadevrije jaren voor beginnende bestuurders

Als beginnende bestuurder heb je nog geen schadevrije jaren. Pas na het eerste jaar schadeloos rijden, is het mogelijk om schadevrije jaren opgebouwd te hebben. Bij het afsluiten van een autoverzekering als beginnend bestuurder, zal de premie doorgaans een stuk hoger uitvallen dan bij iemand met veel schadevrije jaren.

Verlies ik mijn volledige korting bij het melden van schade?

De meeste automobilisten met een hoog aantal schadevrije jaren zijn bang om een schadeclaim in te dienen bij de verzekeringsmaatschappij, er wordt namelijk vaak gedacht dat dan alle opgebouwde schadevrije jaren verloren gaan. In de praktijk blijkt dit niet zo te gaan. Op het moment dat je schade claimt, zal de korting op de maandelijkse premie wel lager worden. Het is echter niet zo dat bij het claimen van schade direct alle kortingen van de opgebouwde schadevrije jaren verdwijnen.

Besparen op autoverzekering

Een autoverzekering is niet goedkoop. Wil je besparen op de premie van je autoverzekering? Bekijk de volgende tips.

  • Kijk bij het afsluiten van een autoverzekering naar aanbieders waarbij je een schade kan declareren, zonder dat direct de korting van schadevrije jaren teniet wordt gedaan. Heb je al een autoverzekering waar je dit niet kan veranderen? Denk na alvorens je een schade claimt. De korting die je hebt opgebouwd met schadevrije jaren, kan zomaar teniet worden gedaan.
  • Controleer jaarlijks of de uitgangspunten nog wel kloppen. Rij je wel het aantal opgegeven kilometers? Als je minder rijdt omdat je bijvoorbeeld bent verhuisd, is het belangrijk om dit door te geven. Dit scheelt in de premie.
  • Bekijk goed welke dekking je echt nodig hebt. Extra dekking kost extra premie.
  • Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer toch jaarlijks te kijken of jouw verzekeraar nog wel de goedkoopste is. Het is bijna altijd zo dat overstappen een flinke besparing oplevert!

Kijk verder bij onze vergelijker van autoverzekeringen voor de meest voordelige autoverzekering.

Overstappen van autoverzekeraar

Veel consumenten kijken er tegen op; het oversluiten van een autoverzekering. Inschrijven, opzeggen en overstappen; een hoop gedoe denken velen. Uit onderzoek blijkt dat twee-derde van de consumenten eigenlijk nooit naar de autoverzekering om kijkt. Met het gedoe als belangrijkste excuus. Maar dit valt reuze mee. Vind eerst de autoverzekering van uw keuze. U bent vervolgens in 10 minuten ingeschreven bij de nieuwe verzekeraar. En vaak helpt die verzekeraar u met het opzeggen van uw oude autoverzekering.

Het is frapant wat de verschillen in premie tussen verschillende verzekeraars kunnen zijn. Soms kost een autoverzekering met een bepaalde dekking bij de ene verzekeraar zomaar 50% meer dan bij de andere verzekeraar. Het is dan ook echt de moeite waard om even uw huidige autoverzekering tegen het licht te houden. U kunt zo vrij makkelijk honderden euro’s per jaar besparen.

Hoe kunt u makkelijk en snel autoverzekeringen vergelijken? Lees onze tips voor het kiezen van de juiste autoverzekering. De belangrijkste keuze daarbij is de omvang van de dekking. Voor veel andere belangrijke variabelen die uw premie bepalen geldt dat u daar helaas toch geen invloed op heeft. Zoals uw postcode, het aantal schadevrije jaren of welke auto u rijdt.

Welke dekking moet ik kiezen?

Bij een vrij nieuwe auto wordt door de meeste media een WA casco / allrisk autoverzekering aangeraden. U bent dan tegen vrijwel alle mogelijke schades verzekerd, ook als u dit zelf per ongeluk veroorzaakt. Is uw auto jonger dan 10 jaar, dan is een WA beperkt casco autoverzekering aan te raden. Dit is goedkoper dan een WA casco / allrisk autoverzekering, waarbij overigens wel geldt dat eigen schade bij een ongeval in deze vorm niet meeverzekerd is. Dat is bij een allrisk verzekering wel het geval. Rijdt u een oudere auto (ouder dan 10 jaar)? Dan wordt vanwege de lage dagwaarde van de auto alleen een WA autoverzekering geadviseerd.

Wilt u overstappen? Ga nu vergelijken en stap over naar een goedkopere autoverzekering.

Geld besparen en de auto uitgebreider verzekeren

Waarom rekent de ene verzekeraar €100 per maand voor een autoverzekering en een andere verzekeraar slechts €25 voor dezelfde dekking? Verzekeraars bepalen hun eigen premie en mogen zelf bepalen hoeveel premie ze in rekening brengen. Je kunt je hierover verbazen, maar het is beter om ervan te profiteren. Je kunt de auto uitgebreider verzekeren en toch nog premie besparen.

Voor een paar euro’s verschil in premie stap je niet over naar een andere verzekeraar, maar wat als het verschil in de honderden euro’s loopt? Vooral voor de meest duurste verzekeringsvorm, de WA casco verzekering, is het vergelijken lonend.

Hoe kan ik autoverzekeringen vergelijken?

Het vergelijken van verzekeringen klinkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Aan de hand van het kenteken, enkele persoonlijke gegevens en gegevens over de auto kun je vergelijken. Dit kun je doen via onze vergelijkingstool. Binnen een paar minuten weet je hoeveel euro je kunt besparen.

Een uitgebreidere dekking kiezen en geld besparen

De verschillen tussen de verzekeraars zijn dermate groot, dat je tientallen euro’s per jaar kunt besparen en je kunt kiezen voor de meest uitgebreide WA casco verzekering (all risks) in plaats van de WA verzekering. Dit blijkt uit een aantal testberekeningen die wij uitgevoerd hebben. Dit geeft je een indruk van de omvang van de verschillen.

Kun je jouw huidige autoverzekering opzeggen?

De meeste verzekeringen hebben een contractperiode van één jaar. Nadat de polis een jaar gelopen heeft, is de polis in principe dagelijks opzegbaar. Verzekeraars mogen een opzegtermijn van één maand aanhouden. Loopt jouw verzekering al langer dan een jaar? Een kort briefje sturen naar de te dure verzekeraar is voldoende om de huidige verzekering op te zeggen.

Eenvoudiger kun je geen geld besparen!

Twee-derde automobilisten kijkt nooit naar autoverzekering

Nederlanders zijn zuinig en kritisch. Maar niet als het om de autoverzekering gaat. 59% van de automobilisten kijkt na het afsluiten van de verzekering nooit meer naar de verzekering om. Dit terwijl de meerderheid van de verzekerden na enkele jaren over verzekerd blijken te zijn. En dus jaar in, jaar uit teveel premie betalen.

De meeste verzekerden weten totaal niet wat er precies gedekt is, en hoeveel er uitgekeerd wordt bij schade. Veel Nederlandse autobezitters weten niet dat de WA-verzekering, met daarbij dekking voor schade aan derden, sowieso verplicht is. Daarentegen denkt bijna 60% van automobilisten met een WA-verzekering, dat er meer gedekt is dan schade aan derden.

Al met al betalen de meeste consumenten teveel premie. Het is lastig om consumenten te attenderen op deze besparingsmogelijkheid, en echt tot actie te bewegen. Daarvoor lijken verzekeringen een te saai onderwerp…

Kies de juiste verzekering voor uw auto

Er zijn drie dekkingsvormen in de autoverzekering waaruit u kunt kiezen. De beste keuze is afhankelijk van meerdere factoren. Wanneer moet u kiezen voor de WA casco (all riks) en wanneer voor de WA verzekering of de WA beperkt casco?

Als eigenaar van een auto bent u verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. De afkorting staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Bij een ongeval veroorzaakt door uw toedoen, vergoedt deze verzekering de schade van de tegenpartij. De schade aan uw eigen auto krijgt u niet door de verzekeraar gecompenseerd. Indien u kiest voor de WA casco verzekering wordt ook uw eigen schade vergoed. Daarnaast biedt deze verzekering ook een aanvullende dekking. Schade door bijvoorbeeld inbraak in de auto, stormschade, ruitbreuk en vandalisme kunt u ook verhalen op de verzekeraar. De tussenvariant is de WA beperkt casco. Deze biedt een uitbreiding op de WA verzekering. Hierbij moet u denken aan schade door aanrijding met loslopende dieren, diefstal en ruitbreuk. Het verschil met de WA casco dekking is dat u geen vergoeding krijgt voor de eigen schade bij een ongeval door uw toedoen.

Wanneer moet u welke dekking kiezen?

De meest uitgebreide autoverzekering is veruit de duurste dekking. De WA casco wordt over het algemeen gekozen voor een auto tot maximaal acht jaar oud. Uitgaande van de naar verhouding hoge premie voor deze dekking, kunt u overwegen om voor een zes jaar oude auto al te kiezen voor een beperktere dekking.

Tot een auto tien jaar oud is, is de WA beperkt casco verzekering de meest geschikte verzekeringsvorm. Doordat eigen schade bij een ongeval in deze vorm niet meeverzekerd is, valt de premie voor deze dekking aanzienlijk lager uit in vergelijking met de WA casco verzekering.

Voor oudere auto’s wordt uitsluitend de WA verzekering aangeraden. Door de lage dagwaarde van de auto kan het niet meer uit om te kiezen voor de WA casco of de WA beperkt casco.

U kunt de keuze ook af laten hangen van de verschillen in premie. Door te vergelijken kunt u de beste dekking kiezen tegen de laagste prijs. Met het vergelijken kunt u veel geld besparen.

Veelrijders vaak duurdere autoverzekering

Rijdt u veel of weinig met uw auto? Wist u dat des te meer kilometers u rijdt, des te duurder uw autoverzekering doorgaans is? Twee-derde van de autoverzekeraars neemt het autogebruik mee bij het bepalen van de premie. De gedachte is dat des te meer u op de weg zit, des te meer risico u loopt. En daarmee is dat een bepalende factor voor de premie, naast reguliere criteria zoals de kenmerken van de bestuurder (leeftijd, woonplaats) en de auto (waarde en brandstof). De top 3 meest gekozen autoverzekeringen van 2015, Klik & Go van ASR, Allsecur en Zelf.nl lijken op deze manier te werken.

Een-derde van de autoverzekeraars kijkt niet naar het aantal kilometers. Zoals ANWB, Aegon en Centraal Beheer. En sommige verzekeraars verhogen de premie zelfs bij weinig kilometers. Zij signaleren dat het risico op ongevallen en premie-uitkeringen bij de groep die weinig rijdt, hoger is.

Rijdt u veel, bijvoorbeeld meer dan 25.000 km per jaar? Dan zou u zeker eens kunnen kijken bij bovengenoemde verzekeraars. Rijdt u weinig, bijvoorbeeld minder dan 10.000 km per jaar? Let dan op dat u niet terecht komt bij een verzekeraar die een toeslag in de premie hanteert vanwege uw lage gebruik.

Waar op letten bij vergelijkingswebsite?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel vergelijkingswebsites op het internet. Zoek je een autoverzekering, en wil je een goede vergelijking maken? Dan zijn er enorm veel websites die een vergelijking aanbieden. Maar moet je zo’n website zondermeer geloven? De AFM zegt van niet. Zij hebben een aantal tips verzameld voor het gebruiken van vergelijkingssites. Wij vatten de 5 belangrijkste adviezen voor je samen.

Advies 1: De grote vijf vergelijkingswebsites hebben hun zaakjes op orde. Maak daar de vergelijking. De AFM noemt deze sites niet met naam en toenaam, maar verwacht wordt dat Independer.nl, Hoyhoy.nl, Consumentenbond.nl en Pricewise.nl hieronder vallen.

Advies 2: Gebruik meer dan een vergelijkingssite voordat je een autoverzekering afsluit. Elke vergelijkingswebsite houdt er zijn eigen vergelijkingsmethodiek op na. Kijk daarom bij verschillende websites.

Advies 3: Kijk naast prijs ook naar kwaliteit. Een autoverzekering kan wel de goedkoopste premie hebben, maar biedt die ook voldoende dekking? Als er vervolgens niets is gedekt, dan heb je weinig aan een uitgeklede verzekering voor je auto.

Advies 4: Blijf niet hangen bij de top 3. Alle websites zondigen zich eraan; eerst een top 3 tonen. Terwijl die top 3 vaak niet de meest passende aanbiedingen voor de consument zijn, maar veelal gesponsorde, lees betaalde, posities. U wordt zo indirect toch misleidt. Klik door en bekijk de gehele top 10. Dan heeft u een beter beeld.

Advies 5: Kijk uit voor ‘advertentiesites’. Dit zijn websites die niet een specifiek op de bezoeker toegesneden vergelijking maken, maar een overzicht bieden op basis van een eigen selectie of eigen aannames. Er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd alvorens een overzicht wordt getoond. Het overzicht bevat opvallend vaak alleen maar reclames en reclame-links, waarbij wordt gesuggereerd dat ze de beste deal voor de consument hebben.

Om op het laatste advies terug te komen; soms kan een standaard-overzicht van autoverzekeringen gebaseerd op een gemiddelde consument best relevant zijn, als startpunt voor het zoeken naar de goedkoopste autoverzekering. Er is dan inderdaad niet sprake van een vergelijking. Op de websites van deze uitgever worden ofwel soms standaard-overzichten getoond, waarbij niet wordt gesuggereerd dat sprake is van een persoonlijk advies, ofwel (vaker) wordt gebruik gemaakt van vergelijkingsmodules van externen, die wel een persoonlijk geven en in bezit zijn van een AFM-vergunning.