Autoverzekering opzeggen bij verkoop van auto

Op het moment dat u ervoor kiest om uw auto te verkopen, dan veranderen er ook een aantal dingen in uw maandelijkse lasten. De maandelijkse kosten voor een auto bestaan doorgaans uit het onderhoud, de premie van de autoverzekering en de te betalen wegenbelasting. Na verkoop van een auto, zonder aanschaf van een nieuwe auto, vallen deze maandelijkse kosten weg. Uw autoverzekering stopt niet automatisch, u moet dus zelf contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij om de verzekering van uw auto stop te zetten. Mocht u vergeten de verzekering stop te zetten, dan zal er gewoon weer voor een nieuwe maand worden afgeschreven. Zorg er daarom altijd voor dat op de dag van verkoop ook de autoverzekering direct wordt gestopt.

Verkoop van een auto en de motorrijtuigenbelasting

Op het moment dat uw auto officieel op naam van iemand ander is overgeschreven, stopt voor u de verplichting om motorrijtuigenbelasting te betalen voor het voertuig. In tegenstelling tot bij een autoverzekering stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch na verkoop van de auto. Nadat het voertuig op naam van iemand anders is gezet, ontvangt de Belastingdienst hiervan automatisch bericht. U hoeft vanaf dat moment dan ook niet langer motorrijtuigenbelasting te betalen. Op het moment dat u de motorrijtuigenbelasting vooruit hebt betaald, dan krijgt u het te veel betaalde bedrag uiteraard teruggestort op uw rekening.
Waar moet ik op letten bij de verkoop van mijn auto?

Bij de verkoop van uw auto is het van belang om voldoende aandacht te besteden aan het overschrijven van het voertuig. Laat de koper daarom nooit uw auto meenemen op het moment dat deze nog niet is overgeschreven. Zolang het voertuig op uw naam staat, bent u namelijk verantwoordelijk voor alles wat er met het voertuig gebeurd. Eventuele snelheidsboetes zullen in dat geval dan ook voor uw rekening zijn. Het overschrijven van uw voertuig kan eenvoudig en snel bij een PostNL postkantoor. Let er wel op dat het overschrijven van een voertuig kosten met zich meebrengt, deze kosten worden doorgaans door de koper voldaan.