Autoverzekering voor jongeren: wat zijn de beste opties?

Na het behalen van het rijbewijs is het natuurlijk enorm leuk om te gaan kijken naar uw eerste auto. Als beginnend bestuurder zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Een van die dingen is de hoogste van de maandelijks te betalen premie voor de autoverzekering. Beginnende bestuurders vallen bij de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen onder de risicogroep. Dat betekent dat zij doorgaans voor meer schade en, als gevolg daarvan, voor meer kosten zorgen voor de verzekeringsmaatschappijen. Daarom betaalt u maandelijks een hogere premie als u in de risicogroep valt. Deze premie daalt naarmate u ‘bewijst’ aan de verzekeringsmaatschappij dat u voor weinig schade zorgt. Dit kunt u aantonen door middel van schadevrije jaren.

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

Het opbouwen van schadevrije jaren begint direct nadat u voor de eerste keer een autoverzekering hebt afgesloten. Een schadevrij jaar is één jaar waarin u wel een autoverzekering had gesloten, maar geen schade hebt gemeld bij de verzekeringsmaatschappij. Drie schadevrije jaren staat dus gelijk aan drie jaren waarin u een autoverzekering hebt gehad, maar geen schade hebt gemeld. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting is die u krijgt op de maandelijkse premie.

Zijn er goedkopere opties voor een autoverzekering voor jongeren?

Vanaf de leeftijd van 24 jaar valt u bij de meeste verzekeringsmaatschappijen buiten de risicogroep. U zult dan merken dat de maandelijks te betalen premie een stuk lager zal uitvallen dan wanneer u bijvoorbeeld 20 bent. Veel jongeren kiezen ervoor om de aanschaf van een auto uit te stellen totdat zij de leeftijd van 24 jaar hebben bereikt, anderen kiezen ervoor om toch op eerdere leeftijd een auto aan te schaffen en alvast schadevrije jaren op te bouwen. Een eventuele andere optie is om tot de leeftijd van 24 gebruik te maken van een auto op naam van ouders.

Benieuwd hoeveel premie er betaald moet worden? Vul uw gegevens in en zie direct wat voor u de goedkoopste autoverzekering is.