Kies de juiste verzekering voor uw auto

Er zijn drie dekkingsvormen in de autoverzekering waaruit u kunt kiezen. De beste keuze is afhankelijk van meerdere factoren. Wanneer moet u kiezen voor de WA casco (all riks) en wanneer voor de WA verzekering of de WA beperkt casco?

Als eigenaar van een auto bent u verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. De afkorting staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Bij een ongeval veroorzaakt door uw toedoen, vergoedt deze verzekering de schade van de tegenpartij. De schade aan uw eigen auto krijgt u niet door de verzekeraar gecompenseerd. Indien u kiest voor de WA casco verzekering wordt ook uw eigen schade vergoed. Daarnaast biedt deze verzekering ook een aanvullende dekking. Schade door bijvoorbeeld inbraak in de auto, stormschade, ruitbreuk en vandalisme kunt u ook verhalen op de verzekeraar. De tussenvariant is de WA beperkt casco. Deze biedt een uitbreiding op de WA verzekering. Hierbij moet u denken aan schade door aanrijding met loslopende dieren, diefstal en ruitbreuk. Het verschil met de WA casco dekking is dat u geen vergoeding krijgt voor de eigen schade bij een ongeval door uw toedoen.

Wanneer moet u welke dekking kiezen?

De meest uitgebreide autoverzekering is veruit de duurste dekking. De WA casco wordt over het algemeen gekozen voor een auto tot maximaal acht jaar oud. Uitgaande van de naar verhouding hoge premie voor deze dekking, kunt u overwegen om voor een zes jaar oude auto al te kiezen voor een beperktere dekking.

Tot een auto tien jaar oud is, is de WA beperkt casco verzekering de meest geschikte verzekeringsvorm. Doordat eigen schade bij een ongeval in deze vorm niet meeverzekerd is, valt de premie voor deze dekking aanzienlijk lager uit in vergelijking met de WA casco verzekering.

Voor oudere auto’s wordt uitsluitend de WA verzekering aangeraden. Door de lage dagwaarde van de auto kan het niet meer uit om te kiezen voor de WA casco of de WA beperkt casco.

U kunt de keuze ook af laten hangen van de verschillen in premie. Door te vergelijken kunt u de beste dekking kiezen tegen de laagste prijs. Met het vergelijken kunt u veel geld besparen.

Exit mobile version