Veelrijders vaak duurdere autoverzekering

Rijdt u veel of weinig met uw auto? Wist u dat des te meer kilometers u rijdt, des te duurder uw autoverzekering doorgaans is? Twee-derde van de autoverzekeraars neemt het autogebruik mee bij het bepalen van de premie. De gedachte is dat des te meer u op de weg zit, des te meer risico u loopt. En daarmee is dat een bepalende factor voor de premie, naast reguliere criteria zoals de kenmerken van de bestuurder (leeftijd, woonplaats) en de auto (waarde en brandstof). De top 3 meest gekozen autoverzekeringen van 2015, Klik & Go van ASR, Allsecur en Zelf.nl lijken op deze manier te werken.

Een-derde van de autoverzekeraars kijkt niet naar het aantal kilometers. Zoals ANWB, Aegon en Centraal Beheer. En sommige verzekeraars verhogen de premie zelfs bij weinig kilometers. Zij signaleren dat het risico op ongevallen en premie-uitkeringen bij de groep die weinig rijdt, hoger is.

Rijdt u veel, bijvoorbeeld meer dan 25.000 km per jaar? Dan zou u zeker eens kunnen kijken bij bovengenoemde verzekeraars. Rijdt u weinig, bijvoorbeeld minder dan 10.000 km per jaar? Let dan op dat u niet terecht komt bij een verzekeraar die een toeslag in de premie hanteert vanwege uw lage gebruik.