Waar op letten bij vergelijkingswebsite?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel vergelijkingswebsites op het internet. Zoek je een autoverzekering, en wil je een goede vergelijking maken? Dan zijn er enorm veel websites die een vergelijking aanbieden. Maar moet je zo’n website zondermeer geloven? De AFM zegt van niet. Zij hebben een aantal tips verzameld voor het gebruiken van vergelijkingssites. Wij vatten de 5 belangrijkste adviezen voor je samen.

Advies 1: De grote vijf vergelijkingswebsites hebben hun zaakjes op orde. Maak daar de vergelijking. De AFM noemt deze sites niet met naam en toenaam, maar verwacht wordt dat Independer.nl, Hoyhoy.nl, Consumentenbond.nl en Pricewise.nl hieronder vallen.

Advies 2: Gebruik meer dan een vergelijkingssite voordat je een autoverzekering afsluit. Elke vergelijkingswebsite houdt er zijn eigen vergelijkingsmethodiek op na. Kijk daarom bij verschillende websites.

Advies 3: Kijk naast prijs ook naar kwaliteit. Een autoverzekering kan wel de goedkoopste premie hebben, maar biedt die ook voldoende dekking? Als er vervolgens niets is gedekt, dan heb je weinig aan een uitgeklede verzekering voor je auto.

Advies 4: Blijf niet hangen bij de top 3. Alle websites zondigen zich eraan; eerst een top 3 tonen. Terwijl die top 3 vaak niet de meest passende aanbiedingen voor de consument zijn, maar veelal gesponsorde, lees betaalde, posities. U wordt zo indirect toch misleidt. Klik door en bekijk de gehele top 10. Dan heeft u een beter beeld.

Advies 5: Kijk uit voor ‘advertentiesites’. Dit zijn websites die niet een specifiek op de bezoeker toegesneden vergelijking maken, maar een overzicht bieden op basis van een eigen selectie of eigen aannames. Er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd alvorens een overzicht wordt getoond. Het overzicht bevat opvallend vaak alleen maar reclames en reclame-links, waarbij wordt gesuggereerd dat ze de beste deal voor de consument hebben.

Om op het laatste advies terug te komen; soms kan een standaard-overzicht van autoverzekeringen gebaseerd op een gemiddelde consument best relevant zijn, als startpunt voor het zoeken naar de goedkoopste autoverzekering. Er is dan inderdaad niet sprake van een vergelijking. Op de websites van deze uitgever worden ofwel soms standaard-overzichten getoond, waarbij niet wordt gesuggereerd dat sprake is van een persoonlijk advies, ofwel (vaker) wordt gebruik gemaakt van vergelijkingsmodules van externen, die wel een persoonlijk geven en in bezit zijn van een AFM-vergunning.

Exit mobile version