Wat zijn schadevrije jaren bij autoverzekeringen?

Op het moment dat je de verschillende aanbieders van autoverzekeringen met elkaar gaat vergelijken, zal er regelmatig worden gevraagd om jouw schadevrije jaren in te vullen. Verzekeringsmaatschappijen hechten bij het bepalen van de hoogte van de maandelijkse premie voor de autoverzekering veel waarde aan de hoogte van het aantal schadevrije jaren; hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe lager de maandelijks te betalen premie. Veel mensen die verzekeringen vergelijken weten niet precies wat schadevrije jaren nou precies inhoudt.

Hoe hoog zijn mijn schadevrije jaren?

Als je op dit moment als een autoverzekering hebt lopen, kun je bij jouw autoverzekeraar altijd het aantal schadevrije jaren opvragen. Een schadevrij jaar is een jaar waarin je een autoverzekering hebt afgesloten, maar geen schadeclaims hebt ingediend. Als je 10 jaar zonder schade zou rijden en constant een autoverzekering had afgesloten, dan heb je op dit moment 10 schadevrije jaren.

Schadevrije jaren voor beginnende bestuurders

Als beginnende bestuurder heb je nog geen schadevrije jaren. Pas na het eerste jaar schadeloos rijden, is het mogelijk om schadevrije jaren opgebouwd te hebben. Bij het afsluiten van een autoverzekering als beginnend bestuurder, zal de premie doorgaans een stuk hoger uitvallen dan bij iemand met veel schadevrije jaren.

Verlies ik mijn volledige korting bij het melden van schade?

De meeste automobilisten met een hoog aantal schadevrije jaren zijn bang om een schadeclaim in te dienen bij de verzekeringsmaatschappij, er wordt namelijk vaak gedacht dat dan alle opgebouwde schadevrije jaren verloren gaan. In de praktijk blijkt dit niet zo te gaan. Op het moment dat je schade claimt, zal de korting op de maandelijkse premie wel lager worden. Het is echter niet zo dat bij het claimen van schade direct alle kortingen van de opgebouwde schadevrije jaren verdwijnen.